Kategoriat
PuistoMasters

Puistomasters harjoitus 2 – Harvs Raivio.

Puistomasters harjoitus 2 – Harvs Raivio. Ratamestarin analyysi ja mietteet

Tavoitteena oli tarjota haastavia, vaativia, monipuolisia suunnistustehtäviä ja elämyksiä hienossa Harvs Raivion maastossa. Erityisesti vihreän värin puuttuminen Puiston käyttämiltä kartoilta haluttiin korjata.

Rastivälianalyysi

Lähtö – Rasti 1. Tarkoituksena oli tarjota napakkaa suunnistustehtävää heti alusta. Reitinvalintaa helpotti juuri välille tullut uusi tienura, jota käyttämällä pääsi hyvään vauhtiin. Riku lähti RM:n toivomaan haasteeseen suoraan tiheikön läpi. Tiheikkö ja suo olivat hitaita edetä. Haasteena tieltä tullessa oli vauhdin riittävä hidastaminen, jotta rinteen kivistä pystyi suoraan poimimaan oikean. Tässä oli jonkinverran hajontaa, mutta suurin osa sai suorituksen hyvään alkuun.

Nopean tien jälkeen rastiotto oli vaihtelevaa.

1-2. Tehtävänä oli valita suora reitti mäen yli tai polkukierto. Reitit olivat yhtä nopeita, mutta polunkautta ei ollut riskiä rastiotosta, ja alun perin hankalalta näyttänyt harvennus oli aika nopeaa edetä. Nopeinta vauhtia piti suoraan Jarno, tiereitin valitsivat Uki, Tommi ja Ville. Tiellä oli aikaa lukea seuraavia välejä. Mäen takarinteessä tuli olla tarkkana tiheikköön mentäessä, mikä onnistui lähes kaikilta hyvin.

2-3. Samanlainen tehtävä, jossa piti miettiä miten vihreä edessä handlataan. Hyvä hajonta eri reittejä ja toteutuksia. Tiekierto oli noin 30 sekuntia ajallisesti pidempi, ja nopeinta vauhti piti suoralla valinnalla Mika. Pasi ja Tommi nopeimmat kärrytien kautta, josta myös rastinotto onnistui hyvin.

3-4. Siirtymäväli, jossa pedattiin reitinvalintaa seuraavalle. Mika ja Reima nopeimmat. Jarno ja Pasi ottivat haastavan reitinvalinnan tulosuuntaan oikealta, mutta rastin naulaus onnistui hienosti. Markku täpärästi rastista ohi.

4-5. Reitinvalintaväli, jossa testattiin päätöksentekokykyä ja vaikeiden maastonkohtien ratkaisua: alun tiheikkö, hidas aukko sekä iso vihreä keskellä.

Hieno hajonta – kaikki vaihtoehdot suoritettiin. Suorin valinta oli paras, sillä vihreä keskellä sekä aukko olivat varsin läpäistävissä ja ennen tietä mäestä sai hyvin kiinni + paikoitus tien mutkaan. Sen toteuttivat ainakin Jarno, Mika, Pekka, Reima ja Riku. Muut reitinvalinnat toivat useampia minuutteja lisää. Matti valitsi megakierron etelästä kärrytien kautta – josta tappiota ainoastaan pari minuuttia. Samoin Juha toteutti hienosti järkevän reitinvalinnan kiertäen vihreän ja rastinotto oli selkeä mäen päältä + 2min.

5-6-7-8 Tällä jaksolla testattiin kartanlukua vauhdissa. Nopeinta vauhtia pitivät Mika, Pasi ja Uki. Muutama ohijuoksu rastilla 6, jonka jälkeen paikoittaminen oli hankalaa ja siitä tuli muutama lisäminuutti.

8-9 ja 9-10. Nämä rastivälit oli päätetty ennen muun radan suunnittelua, ja niissä oli tullut myös eniten virheitä edellisen vuoden kansallisessa yleisessä sarjassa. Näissä ratkaistaisiin tämä harjoitus.

8-9 Pelin ratkaisu – Vargmossen

Tehtävänä oli miettiä miten kiertää isot jyrkänteet ja lähteäkö avosuon ja tiheän pätkän yli suoraan vai kiertää. Suorin reitti oli nopein, ja valinnan tekivät Pekka, Jarno, Petri ja Reima. Rastinottoon oli suunniteltu vaikeutta sillä, että suon ja todella paksun tiheikön jälkeen paikoitus ylämäkeen tulisi olemaan vaikeaa. Mäen jälkeiseen takarinteeseen mennessä sijainti piti olla selvillä. Suoraan tulijoilla erinomainen valinta oli mäen korkein kohta, ja eteläreitiltä tulleet Mark ja Markku leikkaisivat hyvin mäen kautta rastille. Jos tätä ei tehnyt, kului takarinteen haravointiin minuutteja. Myös Matin viiva tulee rinteestä suoraan rastille. RMn suunnitelma ja valinta olisi ollut kiertää jyrkänteet pohjoisen kautta ja suon yli, mutta rastipisteen siirtyminen 50m etelämmäs alkuperäisestä suunnitelmasta – ja ennakkotieto suon vetisyydestä ohjasivat juoksijat etelävalinnalle.

Pasin etenemisnopeus oli hankalassa maastossa suo, rinteet, tiheikkö nopeinta n. 9 min/km.

Rinteen Harviointia.

9-10 Toinen ratkaisuväli – Harvs Raivio Cliffs

RMn vilpittömänä tavoitteena oli houkutella valitsemaan läntinen reitti, jonka alku oli nopea ja selkeä mutta loppu maanpäällinen minihelvetti tiheikköineen, kivikkoineen ja ylipääsemättömine jyrkänteineen. Rasti oli laitettu ylös mäkeen ja näennäisesti ennen rastia oli pienipiirteistä maastoa. Itäisen reitin valinneet hyötyivät lisäksi nopeasta maastosta mäen päällä sekä polusta. Ylhäältä rastiotto oli helppo. Puolet juoksijoista otti tämän reitin.

Läntisellä reitillä lopun maasto oli odotetun haastavaa. Valtava mäki sekä kaatunut 100 vuotta vanha kuusi edessä. Mutta tämän valinnan ottikin Puiston ”hevos-osasto” l. Uki, Juha ja Mika, ja mäki ruovittiin raivolla ylös suoraan rastille ilman aikatappiota – bravo. Maaston jälkianalyysin mukaan mäessä ei otettu kävelyaskelia. Mainio suoritus – Mika osasi vielä kiertää tiheiköt takakautta.

Rinteen suuntaisesti etenivät Reima, Pekka ja Mark, josta tappiota tuli vain 1-2 minuuttia. Hyvä suoritus sekin.

10-11-12. Tavoitteena tarjota luukutussauma tarkkojen suunnistustehtävien jälkeen, ja muutama nautintohetki hienojen Harvs Raivion maisemien keskellä. Nämä rastit selvitettiin hyvin. Nopeinta vauhtia piti hiukan yllättäen sama hevos-osasto, joka oli juuri aiemmin puskenut 35m mäen ylös. Kollegat on kunnossa.

12-13 Iso kallio näkyi suoraan edelliseltä rastilta, mutta välissä oli vihreä laakso. Paras toteutus oli yleensä huono S-valinta, jossa vihreää tuli mahdollisimman vähän alle. Myös eteläinen mäen kierto oli mahdollinen, jonka Ville toteutti. Sakean tiheikön ja nousun jälkeen piti kääntää oikealle, ja tässä tuli jonkin verran hajontaa.

13-14-Maali

Loppuun vielä tarkka piste, jossa haettiin keskittymistä viimeiseen saakka. Tässä ei ollutkaan ongelmia kun maasto oli avointa. Maaliin kaikki reitit tielle ja siitä loppuun olivat yhtä nopeita.

Mitä opin ratasuunnittelusta & muuta

Radan laatiminen kirjoituspöytätyönä uuteen maastoon on haastavaa. Yllätyksiä tuli maastossa ja rastipaikat muuttuivat seitsemällä rastilla eri syistä: epämääräiset pisteet rastin kannalta, liian tiheikköistä jne. Hyvänä puolena A. Paulinin jälki oli tarkkaa maastonkohtien suhteen mukaanlukien kasvillisuus. Tämä antoi myös mahdollisuuden nopeisiin tarkkoihin reitinvalintoihin. Ja vaikka rastien sijainnit varmisti useammasta pisteestä, tulihan se yksi samaistusvirhe tehtyä – pahoittelut siitä. Rasteja viedessä 1:7500 kartta olisi ollut hyvä apu – aikaa kului jonkin verran pienien karttamerkkien tirkistelyyn maastossa.

RM:a lämmitti myös tahti, jolla lähdettiin juoksemaan uutta maastoa Evitskogissa- jonne matkaa oli kuitenkin tunti edestakaisin. 14 juoksua vähän yli viikossa oli hieno suoritus.

Seuraava rata Harvs Raivion isoveljelle – eteläkartalle on jo luonnosteltu, mutta annetaan mahdollisuus muille ratamestareille laatia hyvät tehtävät muihin maastoihin ensin.

Kiitos osallistujille vielä kerran.

RM Mikko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.