Kategoriat
PuistoMasters

Puistomasters EKP Itäisen ratamestarin analyysiä ja kommentteja

PuistoMasters Olari, 14.4.-20.4.2021
RM: Reima, Kartta: EKP Itäinen (EsSu)
Tulospalvelu. DataPuisto. 3DRerun. RM:n analyysi.

Rastivälit: K-piste-4

Tässä alkupään ratasosuudella tavoitteena oli tarjota nopeaa alustaa ja polkujen tukemana suunnistajille vauhtia päälle, jotta jokaisen oma suunnistusflow löytyy. Rastikohtainen analyysi ei ole paikallaan, koska tunnetuista syistä kahden lipun merkkauksen osalta oli virhettä. Tästä käsi pystyyn virheen merkiksi.

Reitinvalintaan ei ollut juurikaan vaihtoehtoja ja ainoastaan Petri otti ulkoilutiekierron kolmoselle. 

Rastiväli 4-5

Tässä tavoitteena oli ohjata reitti kiertämään asuntoalue vasemmalta ja mahdollistaa seuraava “kuningasrastiväli” . Ratamestarin tavoitteena oli nopean alun jälkeen pakottaa hidastamaan vauhtia ennen suunnistuksellisesti vaativimmiksi arvioituja rastivälejä.

Ulkoilutien ylityksen jälkeen rinteessä korkeamman alueen muotojen lukeminen ja sinällään selkeän rastipisteen löytäminen monien kilpailevien pisteiden joukosta aiheutti yllättävän paljon harmia.

Rastiväli 5-6, “kuningasrastiväli”

Tämä rastiväli oli itsestään selvyys alusta alkaen. Kokemuksesta tiesin, että nopealla kallioalueella, jota suoalueet pilkkoivat, suunnassa pysyminen ja etäisyyden arviointi oli haastavaa. Ratamestarin tavoitteena oli yksinkertaisesti testata uskoa jokaiseen omaan tekemiseen.

Rastilippua lähestyttäessä “viuhka” leviää hienosti ja rastiväli osoittautui juuri sen arvoiseksi, kuin suunnittelin. Omassa suorituksessani sain maistaa omaa lääkettä. Liian kova vauhti kostautui ja lipesin oikealle lopulta tipahtaen kartalta. Mutta osa puistolaisista pysyi hienosti lähellä reittiviivaa. tästä mallisuorituksena Pekan ja Eerikin lyhyimmät toteutukset.

Rastiväli 6-7

Tämän piti olla “helppo” väli, jossa haettiin vain haluttua lähestymissuuntaa seuraavalla rastirykelmälle. 

Kiven löytäminen rinteestä usemman kiven välistä oli yllättävän haastavaa. Vaikka rastivälille tarjottiin mahdollisimman pitkää ulkoilutievaihtoehtoa, yllättävän moni halusi metsään jo hyvissä ajoin ennen selkeää hyökkäyspistettä ulkoilutien korkeimmalta kohdalta.

Rastivälit 7-10

Tämä oli radan toinen ratamestarin etukäteen odottama kokonaisuus. Tavoitteena oli saada keskimatkamainen tiukka rastiväliotatus, jossa oikea lähtösuunta ja tarkka lähestyminen olivat must. 

Polut ajoivat lähestymisen kasille joko oikealle tai vasemmalle ja sieltä korjaaminen rastille osoittautui oletetun haastavaksi. Samoin lähestymissuunnasta piilossa olleet 9 ja 10 aiheuttivat matkavauhdin tippumisen. Jälkikäteen tarkasteltuna tämä kokonaisuus onnistui hienosti.

Rastiväli 10-11

Tässä tavoitteena oli tuoda radalla edes pieni pätkä rytöä ennen kuin päästään Mikon oikeisiin rytömaastoihin. 

Valitettavan moni valitsi rytöalueen kierron joko yläkautta tai alakautta. Jälleen nopealla avokalliolla matkan arviointi ja kiintopisteiden noukkiminen vaativat tarkkuutta.

Rastivälit 11-13

Tässä tavoitteena oli tarjota suorempi polkuvaihtoehto selkeän ulkoilutiekierron rinnalle. Suoremmalla reitilla oli tosin riittävästi korkeuskäyriä fyysisesti vahvoille puistolaisille.

Harva tarttui polkuvaihtoehtoon ja testasi siten omaa fyysistä suorituskykyä. Ratametarin piti itse testata tämä ja sen verran jalka painoi, ettei se ollut Puiston tietykittäjiä vastaan oikea vaihtoehto. Sinänsä selkeiden rastipisteiden otto ei tuottanut ongelmia, vaikka molempien rastipisteiden lähistöllä oli vieraita lippuja häiritsemässä.

Rastivälit 13-maali

Lopuksi tavoitteena oli vielä pakottaa suunnistamaan loppuun asti eli tarjota lyhyitä välejä ja tarkkuutta vaativia rastipisteitä. 

Ratamestarille itselle tuli pieni kierto kolmelletoista. Myös 14 näytti tuottaneen haastetta, koska lähetysmissuunnasta ei ollut liikaa kiintopisteitä. Turvalliseksi vaihtoehdoksi osoittautui lähestyminen polkujen kautta ja sieltä rastin naulaaminen. Suunnistaminen maaliin asti näytti hillitsevän pahimmat loppukirit.

Summa summarum. Ratamestarille palkitsevaa oli onnistuneet pitkä väli 5-6 sekä tarkkuusvälit 8-9-10 ja erinomainen suunnistussää kaikille radalla olleille puistolaisille. Pahoittelut alkureitin virheistä. Ja erityiskiitos pitkämatkalaisille – Ahvenanmaan prinsseille Juha II:lle ja Juha III:lle sekä Tampereen Kreiville!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.