Kategoriat
PuistoMasters

PuistoMasters Meiko Etelä 3-2023

PuistoMastersia taas Meikon alueella Kirkkonummella. Tällä kertaa järven eteläpuolella idän kautta kiertäen. Rata oli 5.2km pitkä. Kirjoitin ohjeisiin etukäteen:

Kevään tulokset on puistolaisilla niin kovia että ihanneaika tälle radalle on: 40:50. Viime vuonna PuistoMan pääsi tosi lähelle ihanneaikaa. Toivottavasti nyt löytyy ihan oikeitakin juoksijoita samoille haminoille.

Coach-Antonin voittoaika oli 34:27, mutta osannut ottaa tuohon ihanneaikaan MM-edustajia mukaan. Mikko juoksi 46:42 ja voitti amatöörisarjan. RM:n ihanneaika oli siis lähellä noiden kahden keskiarvoa 🤩.

Suoran viivan kunkku. Lyhyin matka metreinä radan pisimmällä rastivälillä 8-9.
Mäkimaaston säksättäjä. Lyhyet mutta ihanan mäkiset rastivälit 1-5. Nopein yhteisaika näillä väleillä.
Säästin loppuspurttiin. Vikan rastivälin (14->maali) ajan osuus kokonaisajasta.

Kolme muutakin voittajaa lupasin kukittaa.

Suoran viivan kunkku oli Mika tuloksella 1334m. Petri pääsi 14m päähän ja kolmanneksi Mikko 1351m (mukana vain Liveloxiin radan ladanneet).

Mäkimaaston säksättäjä -tittelin otti luonnollisesti (kaikkien rastivälien nopein…) Anton. Amatöörisarjan paras säksättäjä oli Reima 7:09. Mikko jäi neljä sekuntia 7:13 ja kolmantena Mika 7:42.

Säästin loppuspurttiin -titteli Pekalle! En lähtenyt laskemaan tarkasti kaikkien prosenttiosuuksia, mutta Pekalla kului vikalta rastilta maaliin 3:55 ja koko reissuun 1:45:36. Karkeasti laskettuna 3.8% ajasta vikaan väliin. Vertailun vuoksi ja esimerkkeinä Anton ja Markku oli selvästi käyttäneet kaikki voimansa jo maastossa kun aikaa kului 14-M -välillä 7.2% ja 8.6% kokonaisajasta. Ihan sairaan paljon 😍.

Mennäänpä sitten rastivälit ja kiemurat läpi.

Startti ojan ylittävältä sillalta. Suurin osa lähti avoimien alueiden ja kuviorajojen mukaisesti viivaa pitkin kohti mäkien välistä notkoa ja siitä rastille. Hanna ja Ville valitsi toisin ja lähti ensin polkua pitkin mäelle. Mikko oli selvästi nopein ja repi (vertailussa mukana olleisiin nähden) puolen minuutin keulan. Navisport-leimausten eli tulospalvelun mukaan ykkösellä oli kärjessä Anton, Mikko toisena ja Pekka kolmantena.

Ykköseltä kakkoselle oli hyvin selkeä väli. Lähes suoraan itään mäki alas, ulkoilutien yli ja jyrkkää rinnettä mäen päälle. Lippu oli varsin hyvin näkyvissä. Reima toteutti välin suoraviivaisesti ja eteni hyvää vauhtia ottaen pohjat. Ratamestarin tarkoituksena oli saada sykettä ylös ja valmistella pummaajia seuraaville tarkoille rastiväleille. Kisan kärjesssä kakkosella Anton, Mikko, Reima ja Pekka.

Kakkoselta viitoselle haettiin tarkkaa rastinottoa. Neljän sadan metrin matkalla kolme pistettä, joista viimeinen hieman vaikeampi tiheämmässä metsässä. Pohjat Mikolle, joka kyllä kulki omaa vauhtiaan alle 10min/km. Isoja virheitä ei juuri nähty. Markukset kävi katsomassa viitosella numeron “5” aluetta, mutta virheet oli kuitenkin vielä pieniä. Kartan kuvauskin hieman hankaloitti viitosen rastinottoa. 

Kuutoselle nähtiin jonkun verran variaatiota reitinvalinnassa. Vasen kierto “niemen” kautta oli selkeästi varmin. Ratamestari tarjosi suon ylityksen jälkeen vielä jyrkänteen jota seuraamalla pääsi suoraan rastille. Nopeimmat ajat juostiin tätä reittiä – Mikko, Mika, Petri. Suoraan viivaa pitkin oli toki hieman lyhyempi mutta avosuon ylitys hidasti matkaa eikä rastinotto ollut ihan yhtä helppoa. Reimalla meni rastinotto pitkäksi ja taaempien kallioiden kautta nelisen minuuttia koukkua.

Coach Anton oli rastilla kuusi jo karussa, Mikko selkeästi seuraavana. Alkuvaiheessa kärkisijoilla keikkunut Pekka oli pummannut puolisen tuntia. 

Rastit 6-8 vielä tiukasti ennen pitkiä välejä. Kun eteneminen Meikossa on nopeaa, pienetkin koukut näkyy tuloksissa. Riku haki hieman seiskaa ja Tommi lähti kuutoselta 80 astetta väärään suuntaan. Petri ja Hanna eteni suoraviivaisesti. Reima meni kasille hieman sivuun ja vaikka eteneminen oli vauhdikkaampaa, jäi kuitenkin Mikolle 20s. 

Rastiväli 8-9 oli oikeastaan koko ratasuunnittelun lähtökohta. Halusin pitkän välin, jossa voisi hyödyntää nopeakulkuisia avokallioita ja jossa tarjotaan myös polkukiertoa. Oma kokemus oli että tuo Meikon etelälaitaa kulkeva polku olisi itse asiassa aika hidas edetä kun se menee ylös ja alas. Lisäksi ajattelin että kartan lukeminen on juurakkojen ja kivien takia vaikeaa. Viime vuoden ratamestarikaveri Vilho kysyikin radan nähdessään, että miksi minä tällaisen olen tehnyt ja oletti että kaikki kiertävät polkua pitkin.

Variaatiota tuli. Markus R kulki aivan omaa reittiä kielletyn suon laitaa ja rastin 11 kautta. Tällaista vaihtoehtoa en kyllä ajatellutkaan. Kasilta lähtö oli myös suoraan etelään eikä optimaalinen. Pisimmän polkukierron ja rastilta suoraan pohjoiseen taas lähti Riku, jonka toteutus oli erittäin vauhdikasta (pace 7:41) mutta matkaa tuli paljon. Suoraviivaisesti valitsi Mika, Mikko, Reima, Petri ja Ville. Ville ei edes kiertänyt alun suota. Lyhyin kuljettu matka (spesiaalikisa!) Mikan 1334m.

Paras valinta oli kuitenkin Tommin ja Ukin suoraviivainen siirtyminen rastin 12 kautta polulle ja sieltä polkua pitkin rastille. Tommilla vielä tossu nousi rivakasti (riittävästi pummia alla) ja Livelox-vertailussa mukana olevista rastivälin pohjat selkeällä marginaalilla (Coach eteni tietty polkua pitkin lentäen).

Mikkoa ei pusikot hidasta! Vaikka lammen ranta oli aika huonoa, Mikon vauhti ei 9-10-välillä hidastunut. Olisi ollut mielenkiintoista nähdä muitakin kuin Hanna tekemässä oikean kierron, koska maasto oli siellä nopeampaa edetä. Kartta tosin kyllä kutsui lammen rantaan.

Väli 10-11 oli aika lailla sprinttityyppinen vasen-oikea-valinta. Tämän vertailun kolme nopeinta aikaa (Reima, Mika, Uki) juostiin vasemman kautta, mutta eipä tuo Mikko paljon jäänyt oikealtakaan. Vasen oli varmaankin vähän lyhyempi. 

Sitten mentiin taas avokallioalueen läpi. Mikan ja Reiman kykyä edetä suoraviivaisesti ei voi kuin ihailla. Myös monella muulla erittäin suoraviivaista toteutusta. Hattu pois päästä!

Väli 12-13 oli upeaa avokalliota! Jotkut kiersivät mutta en tiedä oliko kyse valinnasta vai luonnonvalinnasta. Reiman vauhti pysyi huimana! Neljälletoista pystyi toki myös kiertämään suot, mutta voittava valinta oli viivaa pitkin. Kisassa Coach-Antonin takana Mika pääsi rastilla 13 jo 45 sekunnin päähän Mikosta, mutta ei enää tätä lähemmäksi.

Vikalta rastilta maaliin oli tarjolla polkukierto, jonka valitsi lähes kaikki. Ainoastaan Riku lähti rohkeasti viivaa pitkin. Voimaa oli puistolaisilla jäljellä ja puolen kilsan matka puron ylittävälle sillalle tykitettiin hyvää kyytiä!

Anton oli kisan nopein ja Mikko voitti vertailussa mukana olevat. Lyhyin edetty matka oli Petrillä 6036m. Pisimmät kiemurat Markus R 7659m. Tommin gepsi lähti käyntiin vasta pummien kynnyksellä. Harmaasta viivasta näkee kiemurat kartan ulkopuolella. 

Tulokset Navisportissa ja vertailut DataPuistossa.

Ennen kisaa keskusteltiin Puiston chatissa ratapainatusten väreistä ja kartan selkeydestä. Tein kaksi versiota ratapainatuksesta, mutta mitään kommentteja ei asiasta kuulunut. Ehkä ne oli siis molemmat riittävän selkeitä. 1:7500 -mittakaava on ainakin ihan must tällaisessa maastossa ja näillä silmillä.

Meikoon oli taas aivan huippua tehdä rata. Kiitos Lynx kartasta ja puistolaiset vahvoista juoksuista. Tämä projekti vei minut tutustumaan tarkemmin tuohon mahtavaan ulkoilumaastoon. Meiko 💚.

Käytin Liveloxia nyt ekaa kertaa analyysin tekoon. OCAD:ista kartta ja rata Liveloxiin. Tärkeimpänä syynä se, että pikku hiljaa päästään sellaiseen moodiin että Liveloxissa on kaikkien reitit automaagisesti.


Viime vuonna kisattiin Meikon pohjoispuolella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.