Kategoriat
Kisaraportit

OC Puisto Endurance Quest ARWS-seikkailukisassa

Photo credits: Juha Meronen

Valmistautuminen

OC Puisto-joukkue kasattiin välittömästi, kun Endurance Quest-kisa julkaistiin. Endurance Quest kilpailtaisiin Espoossa, joten kotikenttäetu tulisi olemaan joukkueen puolella. Markuksella, Pasilla ja Reimalla oli aikaisempaa seikkailukisakokemusta, mutta joukkue tarvitsi “kiintiönaisen”, jotta pääsisi viralliseen kisasarjaan. Katse kääntyi itseoikeutetusti Hannaan, joka lupautui mukaan. Hannalle  kisaan osallistuminen tarkoitti maastopyörän hankkimista ja maastossa ajon treenaamisen aloittamista. 

Joukkue kävi kisaamassa kokoonpanolla Hanna, Reima ja Pasi kesäkuussa Turku City Adventure-kisassa. Kisa meni erinomaisesti ja Hanna totesi olevansa valmis 24h-seikkailukisaan. Tiimi tosin kannusti opettelemaan vielä alamäkien ajamista  jarruttamatta sekä Panun pyöräilypeesauskoulua.

Kisan lähestyessä järjestäjät alkoivat pala kerrallaan paljastaa kisan yksityiskohtia. Luvassa olisi tuttua Nuuksio-maastoa, koska kisakeskus sijaitsee Solvallassa. Lisäksi luvattiin jalkojen kastumista monessa kohtaa. Pari viikkoa ennen kisaa joukkue aktivoitui  varustesuunnittelussa, jota seikkailukisassa riittää. Triathlon ei ole mitään tähän verrattuna. Mitä lajeja, missä järjestyksessä, paljonko matkaa eri osuuksilla, millainen keli, mitä päälle ja reppuun, vaihtolaatikoihin, pakolliset varusteet, energiat, yllätykset, jne. Viikko ennen kisaa joukkue piti parin tunnin Teamsin, jossa puitiin kisan reittikuvausta ja suunniteltiin varusteet TA-vaihtolaatikoihin (TA = transition area). Ei myöskään vältetty varustehankintoja. Puolet jäsenistä osti uuden Garminin, jossa oli seikkailukisassa pakollinen AR-moodi ja riittävä akunkesto 24+ tunnin kisaan. Muut urheilukellot olivat kiellettyjä. Puolet jäsenistä hankki myös pakollisen gore-kuoritakin ja muuta pienempää tilpehööriä.

Kisainfo ja ilmoittautuminen

Perjantaina oli Haltiassa kisainfo. Asia tuli hyvin selväksi, “all information you need is in the race book”. Lisäksi joukkue testasi köysilaskeutumisessa pakollisena varmistuksena käytettävää Prusik-solmua kahdeksikon ja valjaiden kanssa. Lopuksi syötiin järjestäjien pasta-buffasta.

Kisainfo oli hyvä paikka tarkkailla kanssakilpailijoita. OC Puisto oli tosiaan seikkailu-urheilun huippujen joukossa. Voittajaehdokkaana kisaan lähtisi vuoden 2021 maailmanmestarit Sweden Armed Forces. Suomesta mukana oli lajin kärkijoukkueet.

Photo credits: Tuukka Lehtinen

Kisa-aamu

Klo 8 kisa-aamuna jaettiin alkuosuuden kartat ja kaiken kertova reittikirja. Tutulta näytti ja Markuksen veikkaus melontareitistä osui oikeaan, Suvisaaristoon suunnattaisiin. Vaihtolaatikoiden pakkaaminen sujui nopeasti, koska jokainen oli pakannut omat tavaransa valmiiksi suunnitelman mukaisesti.

1 osuus – prologi

Prologi alkoi juoksulla ylös Solvallan urheilukentälle. Yllätys ei ollut suuri, suunnistusta Solvallan ympäristössä, rastit vapaassa järjestyksessä ja yksi rasti Nuuksion Pitkäjärven vastarannalle, joka leimattaisiin uimalla. Suunnitelman mukaan Hanna ja Reima hoitivat jalkasuunnistuksen. Rastit haettiin vastapäivään ja uintirasti jätettiin  lopuksi. Uinti oli kaksi päällekkäin finnfoam-levyllä käsillä meloen. Onneksi keli oli lämmin, joten vaatteiden kastuminen heti kättelyssä ei haitannut. Fiilistä nosti Juhan ja Mikon paikallaolo kannustamassa ja kuvaamassa. Joukkue aloitti prologin jälkeisen mtb-osuuden 16. sijalla.

Photo credits: Juha Meronen

2 osuus – maastopyöräily Solvallasta Hanikan uimarannalle

Kotikenttäetu auttoin koko pyöräosuuden. Alun siirtymä Solvallasta EKP:oon oli kevän yörogainingista tutulla kartalla. Riitti, kun Pasi ja Markus katsoivat rastipisteen ja menoksi. EKP:ssa odotti pyöräsuunnistus Essun pysu-kartalla. Samalla kartalla suunnistetun sm-kisan kilpailunjohtajana toiminut Pasi totesi, että rastipisteetkin olivat samoja kuin sm-kisoissa. Reitti meni siis ongelmitta. Hannan single track-varmuus kasvoi matkan edetessä. Latokasken polkujen kautta koukaten osuus päättyi sujuvasti Hanikan uimarannalle TA 1:een.

Jörjestäjät olivat ilmoittaneet reittikirjassa tavoiteajat eri osuuksille. Tavoiteaika oli se aika, joka kisajärjestäjien arvion mukaan riittää koko kisareitin suorittamiseen ilman cut-offeja. TA 1:seen saavuttiin ajassa 4h35min (tavoiteaika (5h30min).

3 osuus – kajakkimelonta Pentalansaaren ympäri

Onnistunut mtb-osuus oli nostanut joukkueen 14. lähdettäessä melontaosuudelle. Joukkue arpoi hetken, laittaisiko päälle märkäpuvut vai ei. Spekulaatioissa oli mahdollinen uintitehtävä Pentalansaaren järvessä olevaan saareen. Päätös oli lähteä ilman märkkäriä, koska ilma oli lämmin ja vaatteet kuivuisivat nopeasti. Melontaparit olivat Hanna & Pasi ja Reima & Markus. Matka eteni tasaisesti rasti kerrallaan. Pentalassakin oli vain lyhyt rantautuminen leimaamaan. Melontaan ei siis oltu piilotettu yllätystä. Pasi totesi heidän kajakkinsa menevän kieroon sekä muiden joukkueen jäsenten tarvitsevan melontakoulua. Hannan lämmöt pysyivät tällä kertaa päällä kiitos neopreeni-irtohihojen.

Melonnan jälkeen joukkueen sijoitus oli 11. Fiilis oli korkealla, koska oltiin kaksi tuntia edellä järjestäjien tavoiteaikaa.

Photo credits: Juha Meronen

4 osuus – maastopyöräily Hanikasta Meikoon

Vuorossa oli puhdas siirtymäosuus Espoosta Kirkkonummelle Meikoon ja siellä odottavaan yösuunnistukseen. Pyöräily oli pääasiassa gravelia ja rastit matkalla selkeitä pisteitä.

5 osuus – yösuunnistus Meikossa ja köysilaskeutuminen

Joukkue saapui Meikon TA 2:een hyvissä ajoin ennen auringonlaskua. Suunnistus ehdittiin aloittaa päivänvalossa. Maaston vaikeus oli hyvin tiedossa, kiitos Juhan Puistomasters-radan. Myös järjestäjät olivat varoittaneet etukäteen vaikeista rastipisteistä. Päätös oli suunnistaa tarkasti alusti lähtien reippaasti kävellen.

Reitin ensimmäisen puolisko Meikon eteläpuolella meni ilman ongelmia. Takaa tuli juosten muutamia joukkueita ohi. Verrokkina koko kisan toiminut Runout-tiimi meni myös tässä vaiheessa juosten ohitse. Keskellä suota odotti yllätysväijy. Juha ja Mikko olivat maastoutuneet odottamaan joukkuetta ja valokuvaamaan tulevan köysitehtävän. Hieno yllätys!

Köysilaskeutuminen oli Meikon komealla kallioseinällä Korsolammen eteläpuolella. Se oli yön pimeydessä kunnioitusta herättävä. Hannalla oli edessä kaikkien aikojen toinen ja Reimalla viides laskeutuminen. Pasi ja Markus lähinnä vertailivat, oliko kyseessä sama kuin laskeutuminen MI8:sta vai vesitornista. Kaikki selviytyivät tehtävästä omalla tyylillään, mutta varmasti.

Photo credits: Juha Meronen

Suunnistus jatkui Meikon pohjoispuolen vaativissa maastoissa. Reittivalinnat olivat turvallisia ja rastit löytyivät, kunnes koitti yön ainoa pummi. Rastille nro 52 koukkaus ulkoilureitin kautta ajautui pitkäksi, samaistaminen polulla väärään kohtaan ja rastin etsintää kaukana sen takana. Pummi oli 15 min, mutta se ei lannistanut mieltä. Muillakin oli ollut haasteita. Sijoitus osuuden jälkeen oli 13.

Suunnistuksen jälkeen oli tarjolla lämmintä ruokaa. Kuumotusta jälkikäteen aiheutti se, että järjestäjien edustaja vitsaili vaihtopaikalla, että ruokapussissa oleva pienempi pussi on maustetta, vaikka kyseessä oli kosteudunpoistajana käytetty silikapussi. Osa joukkueesta söi senkin.

5. osuus – maastopyöräily Meikosta Kattilaan

Seuraavaksi vuorossa oli pitkä yöpyöräily Kirkkonummelta takaisin Nuuksioon. Reitillä oli paljon hienoa rastipisteitä. Erityisesti mieleen jäi kaksi eri koskea, joissa rastille piti tetsata kiviä pitkin sekä luola Kauhalassa, jonne vain yhden tiiimiläisen piti kiivetä leimaamaan. Reima kiipesi köysitikkaita pitkin ahtaaseen kalliokoloon huomatakseen, ettei rastilippua eikä leimasinta löytynyt. Myöhemmin selvisi, että ne olivat irronneet ja tipahtaneet halkeaman pohjalle.

Loppumatkasta piti lisätä vaatetta aamuyön viilentyessä. Reitinvalinnat olivat jälleen kerran erinomaiset eikä suunnistusvirheitä tullut. Pasi ja Markus hoitivat pyöräsuunnistuksen erinomaisesti läpi koko kisan. Sijoitus pysyi 13. lähdettäessä TA 3:lta seuraavalla pitkälle trekkausosuudella

Photo credits: Poppis Suomela

6. osuus – trekkaus Nuuksio Classic polkujuoksureittiä Kattilasta Kattilajärvelle

Vaikka yömtb-osuus oli edennyt ilman ongelmia, kului aikaa niin, että TA 3:seen saavuttiin 40 min ennen cut-offia. Vuorossa olisi nopea tankkaus, varusteiden vaihto ja liikkeellelähtö 15 min ennen cut-offia. Trekkauksen alku osoittautui suunnistuksen osalta haastavaksi. Heti ensimmäisellä rastilla Reima samaisti Iso-Holman leiripaikan niemen väärin ja vielä sen jälkeen lähti väärälle polulle. Adaptoituminen 1:20000 peruskartalle ei onnistunut väsyneillä aivoilla. Seurauksena oli yhteensä 10 min pummi. Tosin törmättiin Runoutiin, joka oli pummannut vielä isommin kielletylle alueelle. 

Haukkalammella oli pakollinen vesistönylitys TA:sta mukaan otetuilla puolikkailla finnfoam-levyillä. Onneksi aurinko oli noussut ja ilma lämmennyt. Uinti hoitui rutiinilla.

Matka jatkui tutuissa maastoissa. Pasi eteni edellä valokuvamuistilla. Kellot kertoivat, että tiukkaa tulisi tekemään viimeiseen cut-offiin. Polut olivat teknisiä. Joukkue pyrki juoksemaan kaikki helpot pätkät, mutta etenkin Markuksella ja Reimalla jalat painoivat. Hanna oli taasen kokenut pyöräilyn jälkeen uudelleen heräämiseen ja juoksi pirteästä ilman merkkiäkään väsymyksestä, Markuksen mukaan kahdeksikkoa muiden ympärillä.

Matka eteni hitaasti mutta varmasti Suolikkaan, Saarijärven ja Espoon korkeimman kohdan kautta kohti Urjaa ja Kattilajärveä. Kello tikitti armottomasti ja joukkue päätti vetää ässän hihasta. Ainoa keino yrittää ehtiä TA4:n cut-offiin oli uida Urjan ja Kattilajärven poikki. Näin tehtiin, mutta aika loppui kesken. Eroa jäi 6 min. Tästä syystä 7. osuus eli kanoottimelonta/swimrun jäisi väliin.

Uinti osoittautui jälkikäteen voittajan valinnaksi. OC Puisto oli tällä välillä kaikista joukkueista nopein, minuutin nopeampi kuin kisan voittanut Multisport (Swedish Armed Forces kisasi vajaajäsenisenä virallisen kisan ulkopuolella). Jälkikäteen uintivetoa osasi arvostaa, eikä itse suoritus sunnuntain helteessä ollut vaikea. Reppu kannatteli hyvin. Mika ilmestyi myös Kattilajärven kalliolle vastaanottamaan joukkuetta vedestä.

Photo credits: Poppis Suomela

8. osuus – suunnistus Kattilajärveltä maaliin

Lopuksi oli vielä suunnistusta viiden rasti kautta maaliin. Viimeisen rutistus oli jäänyt cut-offiin ja Markus ja Reima etenivät viimeisen osuuden kipeytyneitä jalkojaan säälien. Pasi ja Hanna etenivät kuin kisa olisi ollut vasta alussa. Rastit löytyivät ongelmitta ja maaliin saavuttiin ajassa 27 h 11 min, eli 49 min ennen sen sulkeutumista. Pääteltiin, että vaikka joukkue olisi selvinnyt cut-offista 7. osuudelle, ei sen suorittamisen jälkeen olisi ehditty ajoissa maaliin. Markusta lukuun ottamatta muut eivät liikaa harmitelleet melonnan väliinjäämisestä.

Maalissa oli tarjolla alkoholillista olutta ja makkaraa, sen jälkeen saunaan ja lopuksi syömään.

Lopuksi

Iloiseksi yllätykseksi maalissa selvisi, OC Puisto oli lopputuloksissa 9. Top 10 sijoitus ylitti kaikki ennakko-odotukset. Trekkaus-osuudelle oli lähtenyt joukkueita vajailla jäsenillä. Nämä joukkueet putosivat pois varsinaisen kisan tuloksista. Lisäksi loppukirissä Kattilajärvelle ohitettiin Runout, joka oli kiertänyt Urjan ja Kattilajärven etelästä. Lisäksi he jättivät 8. osuuden ensimmäiset suunnistusrastit väliin.

Koko radan täydellä joukkueella selvitti vain 8 joukkuetta. Järjestäjien arvio ennen kisaa oli, että tähän pystyisi 10-15 joukkuetta. Rata oli siis kaikin puoli haastava. 9. sijallaan OC Puisto oli paras ei-koko reitin selvittäneistä joukkueista, Pasin sanojen mukaan “apuluokan priimus”. Edeltä löytyi Suomen kärkijoukkueet seikkailu-urheilussa ja kaksi joukkuetta Virosta. 

Joukkueen yksimielinen yhteenveto oli, että se oli oikea joukkue oikeassa kisassa, seikkailu-urheilun parhaiden joukossa. Joukkueesta löytyy vahvaa suunnistusosaamista, riittävä kunto vuorokauden mittaisiin kisoihin ja varusteet toimivat. Eiköhän lopputulos ollut, että koossa on vahva seikkailu-urheilujoukkue, joka ensi vuonna löytää itsensä uudesta kisasta, kenties vieraammissa maastoissa. Kiitos kaikille puistolaisille kisan seuraamisesta, kommentoinnista ja kannustamisesta. Erityisesti Juhalle kuvaamisesta (koko kuvasetti) ja Mikolle ja Mikalle läsnäolosta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.