Kategoriat
PuistoMasters

PuistoMasters 4/2023 Bakskogen

Bakskogenista tuli, niinkuin monesta muustakin PuistoMastersista, jonkun verran ylipitkä keskimatka. Bakskogen tarjosi useita helpohkoja ja nopeita rastivälejä, näkyvyys oli hyvä ja maasto helppokulkuista. Rastipisteet olivat kuitenkin jossain määrin vaativia, ja vauhdin ja rastipisteiden yhteisvaikutus nosti pummiriskiä. Kirsikkana kakun päällä oli Bakskogenin kaunis luonto, suo- ja kalliomaisemat.

Lähtö – Rasti 1

Ensimmäinen rastiväli tarjosi reitinvalintaa. Yleisin reitinvalinta lienee myös paras ja nopein, rastille kuviorajasta, iso kivi välietappina. Hyvän näkyvyyden metsässä tämä oli helppo toteuttaa. Jarno toteutti tämän 5.17 min kilometrivauhdilla (huh huh). Jossain määrin ällistyttävästi Mikko piti vieläkin kovempaa vauhtia tällä välillä, napaten kakkosajan vähän isompia polkuja hyödyntävällä reitillä. Reima voitti lyhimmän toteutuksen sarjan, mutta otti hiukan takkiin hitaammin etenevällä mäen ylityksellä. Markus R ainoana toteutti pohjoisen reitin, josta olisi ollut tarjolla myös vihreät välttävä rastinottovaihtoehto.

Rastilta 1 rastille 2

Toinen rastiväli tuotti melkoiset erot suunnistajien välille, ajat vaihtelivat 6,5:n ja 19:n minuutin välillä. Kärkimiehistä Jarno ja Mikko jatkoivat kovaa ja virheetöntä tahtia, kun taas Mikalle ja Reimalle tuli rastinhakemiskoukkuja. Eero toteutti rastivälin puhtaimmin, lyhyimmällä etenemisellä. Markus R ja Uki eivät saaneet kiertävillä reitinvalinnoillaan lisää nopeutta.

Rastilta 2 rastille 3

Kolmannella rastivälillä Reima ja Uki olivat menestyksekkäitä tullen rastille vasemman kautta, Reima jopa pystyvihreän yli. Eero toteutti ratamestarin ennakoiman rastinoton oikean kautta, sama lienee ollut Mikankin suunnitelmissa. Vauhtimiehet Jarno ja Mikko ottivat kolmosrastin kutosen kautta, joka ei ollut kuitenkaan optimaalinen reitinvalinta.

Rastilta 3 rastille 4

Neljännellä rastivälillä Reiman vahva ote jatkui, ja tämäkin rastiväli tuotti eroja. Mikon ja Jarnon liiankin oikeamielinen tai oikeaan kallellaan oleva eteneminen jatkui. Bakskogenissakin on nyt siis nähty kompanssiongelmia. Vertailuun osallistuvien osalta rastinotto ei tuntunut tuottavan vaikeuksia.

Rastilta 4 rastille 6

Viides ja kuudes rastiväli menivät Jarnon nimiin. Rastinotto onnistui hyvin melkein kaikilla, mikroreitinvalinnoissa oli melko paljon eroja.

Rastilta 6 rastille 7

Näyttää siltä, että seitsemännen rastivälin ratkaisi vauhti. Reima ei turhaan kierrellyt soita, ja tuli kolmoseksi. Hiukan hämmentävää on, että Jarno otti kakkospaikan lisäkoukusta huolimatta. Kovat on kovia. Markus H ja Mikko vastasivat lyhimmästä totetutuksesta, jolla Mikko sai myös parhaan rastiväliajan.

Rastilta 7 rastille 9

Kahdeksas ja yhdeksäs rastiväli eivät muuten tuottaneet paljonkaan eroja suunnistajien välille, mutta kasirasti aiheutti haasteita Mikolle ja Pekalle. Jarnon vauhti jatkui, ja näiden välien ykköspaikka lohkesi Jarnolle 150 metriä Mikaa pidemmästä toteutuksesta huolimatta.

Rastilta 9 rastille 11

Rasti 10 tuotti ongelmia puolelle suunnistajista, ja sitä kautta onnistuneen puoliskon asetelmat vahvistuivat. Reima nousi kilpailun johtoon rastilla 10. Myös Mika jäi Reimasta tässä vaiheessa 1,5 minuuttia, joka ei ollut kuitenkaan ollut kohtalokasta. Jarno johti kisaa vielä ysirastilla, mutta putosi viidenneksi kympillä. Ratamestari on samaa mieltä Pekan ja Ukin huomion kanssa: Kaikkia rasti 10:n ympäristön kiviä ei oltu merkitty karttaan. Mikko tuli erittäin vahvasti 10-11 välin, ja nousi kilpailun johtoon.

Rastilta 11 rastille 13

Rasti 12 tuotti Tommille ja Pekalle haasteita, muuten se ei luonut merkittäviä eroja. Rastiväli 12-13 antoi aiheen reitinvalintaan, ja nähtiinkin melko kirjavia toteutuksia. Näillä ei ollut kuitenkaan oleellista merkitystä loppuaikaan. Vauhdilla oli taas väliä: Mika pystyi näillä rasteilla ohittamaan Reiman, ja Mikko vahvisti johtoaan.

Rastilta 13 maaliin

Matka maaliin tarjosi vielä ilahduttavasti reitinvalintoja, jos ei ehkä kuitenkaan suuria ajallisia eroja. Reima valitsi säälimättömän suoran reitin ja voitti lyhimmän toteutuksen. Mika kuitenkin sai kasvatettua etumatkaansa hyödyntämällä enemmän tietä. Jarno kykeni vielä hämmästyttävään 4:22 kilometrivauhtiin ja otti tämän välin nimiinsä. Mikon oivaltava reitinvalinta antoi kakkossijan tällä välillä, ja varmisti Bakskogenin ykkössijan!

Virheiden välttäjät

Bakskogen nosti Mikan kakkoseksi ja Eeron vitokseksi, vaikka nopeus ei ollutkaan Jarnon tai Mikon tasoa. Datapuiston laskentakaavalla Mikko teki 10 minuutin virheet, Reima 12 minuutin virheet ja Jarno 16 minuutin virheet. Toki Mikallekin kertyi virheitä 8 minuuttia, mutta vähemmän kuin Mikolle, Jarnolle tai Reimalle. Eeron virheet olivat ainoastaan 58 sekuntia, ja sitä kautta kisan pienimmät.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.