Kategoriat
PuistoMasters

PuistoMasters 2/2022: Meiko

PuistoMasters 2/2022: Meiko, 8.5.2022 – 16.5.2022
RM: Juha, Kartta: Meiko (Lynx)
Ohjeet ja kartta PuistoDrivessä.
TulospalveluDataPuisto3DRerun

Kauden toisessa PuistoMastersissa Meikossa Kirkkonummella toukokuun tokalla viikolla oli luvassa avonaista kalliota, nopeaa suota ja hämäävää nyppylää. Pääratamestarina Suunta Jyväskylän H14-sarjalainen Vilho Hietala, jonka kirjoituspöydällä tekemää rataa korjasin muutaman rastipisteen osalta. Ohjeissa puistolaisille kerroin maaston luonteesta:

Maasto on erittäin nopeaa edetä ja näkyvyys on lähes koko reitin ajan erittäin hyvä. Vauhdin ja suunnistustarkkuuden säätely onkin pääosassa tässä maastossa. Anna maaston johdatella, mutta älä viedä! Jos tässä maastossa menee hukkaan, voi olla hiukkapiukka vaikeaa päästä takaisin kartalle. Mikäli Juhani Salmenkylän tasoinen suuntatarkkuus+askelparilaskenta ei ole hallussa etkä jaksa lukea kaikkia kumpuja, kannattaa hidastaa vauhtia. Reilusti. Maastokäynnillä mukana ollut avustaja perjantaina: “Oletko sä ihan varma että haluat tuoda sun kaverit tänne?” 

Kaikki tämä toteutui hienosti ja GPS-viihdettä kertyi ratamestarin analyysin pohjalle reilusti!

K-pisteeltä rastille 1

Alkuun lyhyt siirtymä alhaalta ulkoilutieltä ylös varsinaiselle kilpailualueelle. Penkka on jyrkkä. Jos matkaan lähti ilman kunnollista lämmittelyä niin tämän nousun ja helpon ykkösrastin jälkeisen polkupätkän tykityksellä varmisti hapen loppumisen vaikeissa suunnistustehtävissä.

Rastille 2

Matkalla kakkoselle tarjottiin tossun alle vielä pätkä helppoa polkua suon ja mäen välissä. Ajatuksena oli, että samaa linjaa ja kompassisuuntaa jatkamalla törmää rastille vaikka silmät kiinni. Vaikeampaan maastoon siirtymisessä oli kuitenkin haasteita. Viivan oikealta puolelta oli tärkeää havaita kampajyrkänne, kaksi kiveä ja ennen rastiympyrää suo. Myös vasemmalla puolella oli luettavaa. Viuhka hajaantui ja myös rastin taka-alue tuli kartoitettua tarkasti, mutta myös hyviä suorituksia kirjattiin. Jarno oli ottanut tässä vaiheessa jo lähes minuutin keulan muihin.

Rastit 3 ja 4

Rasteilla 3 ja 4 oltiin sitten ehkä koko radan vaikeimmalla alueella. Näkyvyys oli hyvä, mutta jos avokallioista, soista, jyrkänteistä ja kompassisuunnista päästi irti niin isokin virhe olisi ollut mahdollinen. Puistosuunnistajat vetivät kuitenkin hyvin eikä näillä kahdella välillä vielä nähty ratkaisuja. Kolmoselle oli selkeät johdattelevat jyrkännemuodot Nelosrastin kivi oli myös selkeästi avokalliomuodon päässä.

Rasti 5

Rastille viisi pakotettiin sitten jo avoinaisen alkuradan jälkeen reitinvalintaan. Kotolampi-vasen sai viisi ääntä ja Kotolampi-oikea kymmenen. Pituus oli jotakuinkin sama 870m kuten Mikon ja Mikan reitinvalinnoista näkee. Vasemmalta rastille pääsi soiden johdattamana ja oikealta laskettiin avokallioita. Polkua oli alla molemmissa valinnoissa.

Vauhti kostautui tällä välillä. Markus R ja Pekka nykäisi kartalta ulos. Rastia lähestyttäessä nähtiin hienoja kiemuroita ja Meiko pehmensi monta puistosuunnistajaa. Kisassa Mikko nousi selkeästi kärkeen.

Rastit 6 ja 7

Lyhyen siirtymän kuutoselle jälkeen rastivälillä 6-7 onkin sitten 3drerunissa aikamoinen viuhka! Ihmetyttää suorastaan, että kukaan ei vetänyt pahasti takalaittomaksi. Etelän kautta oli tarjolla varma vaihtoehto: Kakarlammen pohjoisreunaa, suon laitaa ja jyrkänteiden johdattelemana rastille. Myös viivan pohjoispuolella oli mahdollisuus löytää johdattelevia muotoja, mutta kyllähän tämän välin nopein toteutustapa on mennä suoraan kuten Pekka hienosti juoksi. Rastivälin pohjat kuitenkin selkeästi yli minuutilla (!) Pasille eteläisellä valinnalla. Mikko veti tällä välillä ässäreitin ja luovutti kärkipaikan Mikalle.

Rasti 8

Rastivälillä 7-8 vaadittiin hyvää suunnassapysymistä ja selkeiden kohteiden havainnointia. Jyrkänteet ja suot oli syytä hahmottaa. Kaksi puistosuunnistajaa lähti rastilta selkeästi vasemmalle. Matti sai korjattua suon laidassa kurssin oikeaksi, mutta Uki vetäisi tässä vaiheessa kuutamolle, josta takaisin löytäminen oli vaikeaa. Muutamamuukin kiemura kartalla ja isoja eroja ajoissa. Väliajoissa Mika ja Jarno oli tässä vaiheessa käytännössä tasoissa.

Rastit 9-10-11

Kartan haastavin alue jätettiin suosiolla seuraavaan kertaan rastin 9-10 lounaispuolelle. Suurin osa puistosuunnistajista suoriutui hienosti rasteista 9,10 ja 11. Johdattelevia muotoja oli hyvin tarjolla. Kisassa Jarno siirtyi kärkeen rastille 11.

Rasti 12

Rastia 12 ajattelin hieman haastavammaksi, mutta kaikki onnistuivat hienosti sen naulaamaan. Vaihtoehtoja oli kiertää oikean kautta ja nousta suorempaan kalliolle tai mennä rastiväliviivaa pitkin. Tässä ei suuria eroja saatu aikaan.

Rasti 13

Rastille 13 piti valita Immerlammen kierto ylä (viisi) tai alakautta (kymmenen). Yläkiertoa puolsi houkutteleva polku, mutta muodot oli selkeästi jyrkemmät kuin alakierrossa ja siksi etelän puolelta oli jopa minuutin nopeampi reitti. Rastivälin kuusi nopeinta kiersi alakautta.

Jarno valitsi alakierron ja otti tässä jo ratkaisevan eron Mikaan, joka jäi kiinni lammen pohjoispuolen ylös-alas-menoon ja hävisi yli minuutin.

Rasti 14

Rastille 14 mentiin kahden suon välistä hieman peitteisempiä avokalliomuotoja laskien. Kaikki pysyivät kannaksella, mutta tällekin välille osui virheitä muutamalle.

Rasti 15 ja maali

Viimeinen rasti 15 oli vielä kärjen takana sijoitustaistelussa kohtalokas parille puistosuunnistajalle ja Hanna nousi kisassa sijalle viisi. Kun rastipistettä ja sen lähistöä käytiin tarkastelemassa jälkikäteen Puisto Huipulle -treneeissä, löydettiin monia syitä sille, miksi rastiympyrän avokalliomäen lukeminen oli niin haastavaa.

Maaliin lasketeltiin teknisesti haastavaa rinnettä alas. Tärkeintä siinä oli, ettei kukaan loukannut itseään.

Kokonaisuus

Kun katsotaan rastivälien suhteellisia onnistumisia Navisportista niin nähdään, että lähes kaikille tuli yksittäisillä väleillä pahoja notkahduksia. Tasaisimmat suoritukset tällä kerralla Mikalla ja Petrillä, joilla ei ollut yhtään rastiväliä alle 65% omaan tasoon suhteutettuna.

Kisan ykkönen oli selkeästi Jarno. Mika ja Mikko yhtä selkeästi podiumilla.

Ratamestari oli etukäteen kalibroinut Vargbergetin ja Tiomilan tulosten perusteella ihanneajan tälle radalle aikaan: 37:25.

Kisaajat ei tähän päässeet, mutta PuistoMan veti hienosti radan aikaan 37:48, joka ei jäänyt RM:n ihanneajasta kuin 23 sekuntia. PuistoManin aikaan kontribuoivat tällä kertaa Jarno, Mikko, Pasi ja Markus R!

Kirjoitin ohjeisiin: Radan pituus on nimellisesti 4.5km ja sen voi järkeviä reittejä edeten juosta alle 5.5km. Lyhyin juoksupituus saa erityismaininnan RM-analyysissä!

Lyhyin kuljettu matka -kisassa Tommi juoksi kyllä vähiten, mutta jätti kuutosen väliin. Siksi Mikalle kruunu tässä kisassa matkalla 5275m. Myös Petri pääsi juoksumetreissä alle ratamestarin ihannepituuden 5500m. Neljä ekaa kirjanta M-A-R-K tarkoitti Meikossa eniten juoksumetrejä.

Aina pitää olla monta kisaa tarjolla. Ohjeissa luvattiin vielä: ”Suurimmat pummiminuutit + hyväksytty suoritus saa myös erityismaininnan RM-analyysissä.”

Tämän kisan voittaja on Reima, jolla ei ole DataPuiston analyysin mukaan virheitä lainkaan 0:00! Reima tosin käveli reitin niin hitaasti loukkaantumisen jäljiltä, että ehkä kisan oikea voittaja on kuitenkin Petri, jolla virheitä tilastoitiin 2:18. Tämä oli DataPuiston mukaan. Navisport olisi ollut eri mieltä.

Ratamestarina piti muuten ohjeissa vielä vähän varoitella Meikon maastosta: Sama [ihanneaika 37:25] lukema voi olla myös DataPuiston pummilaskurissa, jos et ole tarkkana.

Hurjia lukemia sinne virhelaskuriin saatiinkin. Kaksi kertaa > 32min, mutta ei aivan tuohon ihanneaikaan asti.

Hyvä Meiko! Hienoa Puistosuunnistajat!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.