Kategoriat
PuistoMasters

PuistoMasters Sammalvuori – Ratamestarin analyysi ja mietteet

PuistoMasters Sammalvuori, 29.6.-3.7.2021
RM: Juha, Kartta: Sammalvuori (EsAk) + Lähestymiskartta
TulospalveluDataPuisto.

Tämän PuistoMastersin tapahtuman ja radan suunnittelu lähti liikkeelle seuraavista ajatuksista:
– Tämä PuistoMasters on tapahtuma, joka päättyy jälkipeleihin terassille Peltokukalle
– Vieressä on Harmaakallion hienot avokalliot, mutta en halua viedä jengiä samaan maastoon toisena kesänä peräkkäin vaan pitää keksiä jotain yllättävää
– Hahmottelin koko kevään sellaista rataa, jossa yhdistyisi vauhdikas metsäsuunnistus ja street-o -tyyppinen kortteliralli. Moderni pikamatka, jossa pitää mennä sekä metsää että urbaania ympäristöä. Sammalvuori löytyi keskeiseksi metsäalueeksi. Arvelin että sitä ei moni tunne – kuten en minä itsekään.
– Aluksi mukana oli myös toinen vielä pienempi metsäalue Tillinmäen ja Raasilanmäen välissä ja jopa koukkaus Keskuspuiston puolelle radan lopuksi, mutta näistä piti luopua jotta sain pidettyä radan pikamatkana, Lisäksi Raasilanmäen lähistön kartta oli luvattoman heikko.
– Lopulta päädyin siihen, että rata alkaa Vehaksen sillalta Nöykkiönkadun päältä ja päättyy Raasilansillalle Tillinmäentien päälle. Nämä on yksiselitteisiä maamerkkejä, jotka ei vaadi rastilippuja.

Kilpailukutsu

Rata sisältää pikamatkan hektisyyttä ja elementtejä, mutta ohjeajoista saatetaan mennä hieman yli. Radan pituus on 4.6km. Kartta on 1:7500 / 5m. Kartta on pelkistetty ja polkukuvaukseen kannattaa suhtautua varauksella. Korkeuskäyrien ja ison kuvan lukeminen on tärkeää.

Rata sisältää noin 67% maastoa ja 33% kovaa alustaa. Maasto on nopea ja kärjen kilometrivauhti tulee olemaan huima. Tämä ei ole Kellonummea. Vahva veikkaus on että tempo tehnee joillekin tepposet. Lippuja ei ole kaivettu maan sisään, mutta ei niitä ole aivan korkeimpiinkaan paikkoihin ripoteltu.

K-1

Kartta näkyviin vasta kun kello on käynnissä. Tähän tarvittiin printtaus, lähestymiskartan teko ja karttapaketin teippaus. PuistoMasters -kartat voisi muuten printtauttaa jossain liikkeessäkin, tuli mieleen. Pieni reitinvalintatehtävä heti alkuun. Suurin osa juoksi joko yhden korttelin länteen ja siitä mäkeä ylös tai teki ässän. Toinen päävaihtoehto oli juosta Nöykkiönkadun laitaa ja polkua pitkin rastille. Suurta eroa valinnoilla ei ollut. Joka tapauksessa tässä haettiin 700m+ välillä höyryt pihalle ja syke korkealle pikamatkan tyyliin. Pasi kellotti kärkiajan ykköselle.

Uki ja Markku pääsivät etsimään ykkösen lippua, joka ei ollut siellä…
”Käsi pystyyn virheen merkiksi 🙋🏼. Päättelinkin, että ”ykkösrasti pöllitty” on minun moka. Lippu oli 25m sivussa. Pahoittelut Uki ja Markku. Alkumatkan mielipahan aiheuttamaa vaikutusta ei saa pois mutta e-kerho ottaa hyvitykset käsittelyyn.”

1-3

Tiukat ja lyhyet rastivälit. Rastipisteet erittäin helppoja, mutta vihertiheää ja tyhjää metsää hankaloittamassa etenemistä. Myös kartan puutteet tuli tässä jo vastaan: Polkukuvaus on viitteellinen ja tiheikkö kolmosen edessä oli kyllä isompi. Koko jengi suoritui tästä testistä erittäin hyvin. Rastivälien nopeimmat oli Matti ja Mikko, mutta kokonaisuutena Mika otti tässä kohtaa komennon – erittäin suoraviivaista ja vahvaa etenemistä suoraan rasteille! Tuloslista kertoo, että eroja syntyi. 

3-4

Tämä väli oli avokallionautiskelua. Optimireitti ensimmäisen avokallion yli rastiviivaa pitkin ja sen jälkeen polkua hyödyntäen ja rastille viimeisen avokallion sekä polun johdattamana. Tämän toteutti Mikko (huippuvauhtia!), Pekka ja Mika aivan täydellisesti. Kilometrivauhdeista näkee, että Sammalvuoren loivapiirteiset avokalliot sopi täydellisesti tähän pikamatka-ajatukseen. Markku hyödynsi lännen kautta ulkoilutietä. Se oli 200m pidempi reitti ja myös hyvä varma valinta eikä Markku paljon jäänyt. Riku taas otti linjan metrovarikon työmaalta, mikä toimi myös. Tässä välillä oli virheen mahdollisuus suuri, jonka Jarno ja Uki selvästi havaitsi.

4-5-6

Tämä rastiyhdistelmä oli taas suoraviivaista. Viitosrastin kivirykelmä oli hieman näkösuojassa ja kuutosrastin hankaluutena oli, että värikuularadan rakennelmista oli vain osa kartassa. Tarkalla kompassityöskentelyllä rastipiste kuitenkin löytyi helposti (Pasi ei tarkistanut kompassia viitosella). Mika, Pekka, Mikko ja Jarno sekuntitaistelussa ja suoraviivaisesti suoraan lipuille. Matti otti pienen koukun viitoselle ja Riku kuutoselle. Vaikka virheet ei tosiaan ollut isoja, pikamatkalla kello on armoton.

6-7

Pekan läpimurto PuistoMasters eliittiin! Yli puolen minuutin keula.

Yritin tarjota tällä välillä reitinvalintamahdollisuutta kohtuullisen pitkälle mutta helposti toteutettavalle kierrolle eteläisen polun kautta huoltoaseman ohi ja ulkoilutietä suoraan rastille. Tätä valintaa ei tehnyt kukaan, joten piti käydä itse kokeilemassa. Pekka suoraan 4:58 (737m, 6:44min/km) ja minä aika hönkää eteläkierrolla 6:06 (1217m, 5:01min/km). Oma arvio oli etukäteen, että kierto olisi vain about 20s hitaampi mutta paljon varmempi. Jarno ja Tommi ajautui liian etelään törmäsi vesitorniin. Rastin alue oli huonosti kartassa (ruskeaa vaikka pitäisi olla vihreää!) ja taisin laittaa lipunkin liian piiloon. Nöykkiön eksotiikkaa (=katutunneli) piti vaan saada listalle.

7-8

No nyt löytyi kiertäjiä! Jarno, Pekka ja Petri löysi asfalttikierron kasille. Lippu myös näkyi alhaalta tieltä paremmin. Yläkautta maasto oli avonaista, mutta epämääräistä. Oliko lippu oikeassa kohdassa? Olen sitä mieltä että oli, mutta kartta ei ollut paras mahdollinen. Mäen korkeinta kohtaa ei kartasta näe (laakea) ja piirtäisin korkeuskäyrät itse eri tavalla.

8-9

Nyt pääsi Jarno vauhtiin ja otti puolen minuutin pohjat suoraviivaisella toteutuksella rastiviivan pohjoispuoliseen polkuun tukeutuen. Suoraviivaisesti juostiin muutkin parhaat ajat, mutta Markun eteläinen tiekierto ei ollut kovin huono valinta sekään. Hieman loivemmalla toteutuksella rastin 5 vieressä olevan avokallion kautta myös tätä kautta olisi juostu ihan kelpo aika, mutta sellaista valintaa ei kukaan tehnyt. Vauhtia riitti suoraan menijöillä tässäkin. Jarnon vanavedessä kovat ajat myös Mikalla ja Rikulla. 

9-11

Pikamatkan lyhyitä välejä viimeisillä metsärasteilla. Kymppi oli hyvin helppo, mutta R11 antoi virheille mahdollisuuksia. Keskeisin rastin suuntaan johtava polku (hieman vasemmalla viivasta) puuttuu kartalta, mikä olisi voinut hämätä. Kovaa vauhtia töötättiin vielä näihinkin kohtiin. Markku ja Tommi otti pikkuisen lukua rastin 11 lähestymisessä. Minuutti jos toinenkin tulee heti kelloon plussaa. Lipun paikka piti kyllä katsoa tarkkaan, rastin ympäristö oli haastavaa.

11-M

Sitten street-O -osioon. Nopean maaston väsyttämät suunnistajat oli tarkoitus seuraavana viedä vaikean reitinvalintatehtävän eteen. Tämä meni kuitenkin osittain pieleen, kun löysin lippuja viedessä rastin 11 lounaispuolelta polulta “Yksityisalue” -kyltin ja vasen kierto piti sulkea kielletyllä alueella. No ei reitinvalinta aivan mennyt pieleen kuitenkaan. Vaihtoehtoja oli useita ja toteutuksessa piti olla kovassa vauhdissa huoellinen. Reima teki megavirheen toteutuksessa, unohti kompassin ja kiersi 180 astetta väärään suuntaan. Sakkokierros noin 1000m ja viisi minuuttia. Ratamestari kiittää 3drerun-viihteestä! Pienempiä yhden korttelin sakkokierroksia teki Mikko ja Pasi. Jarno oli vahvin (kilometrivauhti 4:15!). Toiseksi nopein oli Tommi, jolla oli Petrin kanssa lyhyin reitinvalinta. 

Kovaa jengiä tämä OC Puisto! Sammalvuoressa nähtiin tarkkaa ja vauhdikasta suunnistusta.

Mikan suunnistus oli kyllä todella vakuuttavaa alusta loppuun – suoraan, kovaa ja tarkasti! Aika 36:10 kertoo hurjasta kilometrivauhdista. Pekka upeasti kakkoseksi kun sai pidettyä Jarnon kolmella sekunnilla takana. 

PuistoMan (=Rastivälien nopein puistolainen yhteenlaskettuna) kellotti muuten ajan 31:39. Siinä olisi tekemistä jo ammattilaisillakin.

Onnistuin toteuttamaan pikamatkan kisan kuten ajattelin. Lippujen sijoitteluissa olleet harmistukset taisi myös unohtua kisan jälkeen. PuistoMasters -kisoja on hienoa järjestää!

Kiitos kartasta Akillekselle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.