Kategoriat
PuistoMasters

Jälkilöylyt – PuistoMasters 4 Kellonummi

Kellonummen maastot tarjoavat erittäin monipuoliset suunnistusmahdollisuudet. Rasteja voidaan sijoittaa niin pienipiirteisiin kallioiden jyrkänteisiin, selkeiden kivien juurille kuin runsaisiin notkoihin. Isot erilliset mäet tarjoavat suunnistajalle myös haasteita säilyttää oma suunta pidemmillä rastiväleillä. Reittivaihtoehdot ylittävät täten upeita nopeajuoksuisia avokalliota tai seuraavat pidempiä mutta ehkä nopeampia polkuja.

Ratamestarin tavoitteena oli tarjota vaihtelevia maastoja, muutama pahempi reittivalinta ja selkeitä rastipisteitä. Osassa tavoitteista onnistuttiin, mutta tulipahan mokattua yhden rastipisteen merkkauksessa – pitäisi jaksaa kierrellä rastin ympärillä kymmenien metrien päähän ja varmistaa muista maastonmuodoista, että rasti on juuri siellä missä pitääkin olla; nyt tuli luotettua liikaa karttamerkintään eikä maaston lukemiseen.

Seuraavassa ajatukset rastivälien suunnittelusta ja juoksijoiden onnistumisista.

Rastiväli lähtö – 1

Selkeän lähdön jälkeen tarjottiin joko suoraa pitkään ylämäkeen nousevaa melko hidaskulkuista rinnettä tai etelän kautta kiertävää polkua, josta rastille lähestyminen olisi ollut ”avoimempaa” kuin yläkautta saavuttaessa. Kukaan ei lähtenyt etelän polulle vaan lähes kaikki painelivat suoraan mäkeen jyrkänteiden yli loikkien. Pohja-aikaan tarvittiin todella kevyt askel – kärkipaikka säilyikin Mikolla alusta loppuun, joten ensi kerralla muistetaan jokainen juosta eka väli täysillä! 3drerunissa jää pari piruettia piiloon, mutta eiköhän nämä juoksijat itse tiedä, jos oma viiva näyttää kuvassa liian hyvältä 🙂

Rastiväli 1 – 2

Kun syke saatiin koholla mäkeä ylös juostaessa, niin nyt sai levätä ja hakea helppo jyrkännerasti. Harmillisesti tässä ratamestari luki karttaa huonosti rasteja metsään viedessään, ja rasti tuli piirrettyä väärälle jyrkänteelle. Pahoittelut kaikille. Radan viimeisinä juosseet saivat tästä tiedosta etua, mutta se ei tainnut vaikuttaa lopputuloksiin muuten kuin henkisesti. Kuvasta puuttuu jälleen pari ylimääräistä mutkaa rastiympyrässä, mistä olisi näkynyt ”rastimestarin harhautus”.

Rastiväli 2-3

Rastivälillä hypittiin ensin alas ja sitten kivuttiin ylös. Tässä oli tärkeää säilyttää suunta tai muuten pysyä kartalla, koska mäen päällä, jonka takalaidalla rasti oli, ei ollut selkeää karttamerkkiä, josta saisi kiinni. Rasti oli tarkoituksella hieman piilossa tulosuunnasta katsottuna – rohkeasti rastille saakka juokseneet löysivät rastin helposti. GPS-viuhkasta päätellen  rastiväli tarjosi monenlaisia kokemuksia.

Rastiväli 3 – 4

Suht suoraviivaista kuumaa avokalliota ja viilentävää suonreunaa suoraan rastille.

Rasti oli suht helposti löydettävissä, mutta jälleen piti uskaltaa juosta perille saakka eikä jarrutella liian aikaisin. Pohja-aika on kova, ja siinä on metsä rytissyt, kun tossut ovat vieneet miestä kohti rastia!

Rastiväli 4 – 5

Välille oli tarkoitus saada selkeät reittivaihtoehdot eli kierto polkuja pitkin pohjoisen kautta tai suoraan suunnistamalla. Rasti oli ehkä hieman liian etelässä, jottapohjoisen kierto olisi oikeasti houkutellut. Tosin suoraan juoksemalla rastinotto olisi jopa erittäin hankalaa – siinä pieni rangaistus, jos innostui lähtemään suinpäin hyökkäämään ilman rastin niittausstrategiaa. Kärkiaika on edellyttänyt erittäin tarkkaa suunnistusta ja loistavan rastinoton – hienoa työtä Mikko!

Rastiväli 5 – 6

Lyhyt rastiväli upealla avokalliolla, jossa mustikanvarvut olivat täynnä kukintoja – toivottavasti pöllytys onnistuu ja saadaan hyvät mustikkasadot tänäkin vuonna! Avokalliolla edettäessä suunnan pitäminen JA kartalla pysyminen olivat (kuten yleensäkin) avaimet rastin vauhdikkaaseen nappaamiseen. Rastin sijainti oli hienossa rotkossa, jossa saattoi hieman hengähtääkin ja suunnitella seuraavaa pitkää rastiväliä. Upeita vetoja kaikilla!

Rastiväli 6 – 7

Kahden haastavan rastipisteen jälkeen tarjottiin pitkälti polkujuoksua, mutta sellaisella lopulla, että kannattikin miettiä koko rastivälin polut, ettei lopussa mennyt mäet sekaisin ja löytänyt itseään jostain muualta kuin olisi pitänyt. Reittivalintoja olikin jälleen runsaasti niin soita ja avokallioita mukaillen kuin lyhempää ja pidempää polkua pitkin.

Rastiväli 7 – 8

Viimeiselle rastille tarjottiin paria polkuvaihtoehtoa isojen mäkien laaksoissa. Kartan näissä kohdissa piti olla tarkkana, kun saman näköistä mäkeä on joka puolella, ja erehtymisen vaara oli suuri. Tiukka nousu oikean mäen päälle ja siinähän se rasti sitten olikin. Erityismerkki Tommille periksiantamattomuudesta – nyt ovat nuo kalliot toivottavasti tutut ja ensi kerralla rastit löytyvät lyhyemmällä juoksulla!

Rastiväli 8 – maali

Maaliin saattoi juosta jälleen kahta eri polkua tai oikaista kallioiden keskeltä. Kolme vaihtoehtoa, joista sai valita sen hetkisen fiiliksen mukaan itselleen sopivimman vaihtoehdon.

Kellonummen tulokset tulospalvelussa.

Mikko voittoon tyrmäävällä suorituksella. Tosin muutamalta juoksijalta voisi ottaa pari kolme minuuttia pois rastin 2 turhan etsinnän vuoksi.

Ja eiku seuraavaa PuistoMastersia kohden!

Ratamestari Mika.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.