Kategoriat
PuistoMasters

Jälkipeli: PuistoMasters 3 – Siikajärvi luode

Siikajärveltä lähdettiin hakemaan nopeakulkuista ja avokalliovoittoista maastoa, joka vaatii tarkkuutta suunnistukseen. Allekirjoittaneella oli vilpitön alkuperäinen aie tehdä tästä keskimatka, mutta radan geometria Soidinsuon vuoksi venytti matkan ennemminkin pitkäksi matkaksi kuin keskimatkaksi.

Lähtö – Rasti 1

Tämän osuuden korjasi nimiinsä Jarno. Rastivälillä ei ollut oleellisia reitinvalintakysymyksiä. Hyötyä oli kartalla pysymisestä ja vihreän välttämisestä. Pääsääntöisesti lyhin toteutus oli nopein, vaikkakin Villen vihreille eksynyt kaikkein lyhin reitinvalinta kärsi hitaammasta maastosta. Markille sattui ”satkupummi”, eli yli tuplasti KOMiin mennyt rastiväliaika.

Rastilta 1 rastille 2

Tämä oli yksi suosikkirastiväleistäni etukäteen, ja onnistuikin yllättävän hyvin! Rastivälillä oli kolme päävaihtoehtoa, pohjoinen, eteläinen ja ”suoraan suunnalla vihreän läpi.” Eteläinen oli selvästi nopein, mikä näkyy Mikon, Pasin ja Markin vedoista. Mikko pääsi polulla erinomaiseen vauhtiin, ja otti KOMin. Pohjoinen oli onnistuneena toteutuksena nopea, mikä näkyy Ketkun ja Mikan vedoista, mutta toisaalta Pekan, Tommin ja Jarnon satkupummit luovat mielikuvan myös toteutuksen vaikeudesta. Keskireitti ei palkinnut Ukia ja Villeä, vaikka ei johtanut virheisiinkään.

Rastilta 2 kolmoselle ja neloselle

Kaksi seuraavaa rastiväliä olivat taas tarkkuustehtäviä, erityisesti kolmoselle mennessä helpot kiintopisteet puuttuivat. Tää Siikajärvi on vaan niin spessu maasto, eipä tollaisia 2-3 välejä saa ihan minne tahansa viritettyä! KOMit menivät Jarnolle ja Pekalle, kun isoista pummeista vastasivat Pasi ja Mikko. Neloselle mentäessä oli pientä reitinvalintaa tarjolla, suoraan vai suo kiertäen. Tulokset osoittavat, että kannatti selvästi mennä suon yli ison kiven kautta. Kiinnostavasti pummit tasasivat tilannetta sen sijaan, että ne olisivat entisestään laventaneet kärjen eroja. Neloselle tultaessa kärjessä oli Ketku, joka ei ollut (vielä) pummannut.

Rastiväli 4-5

Etukäteen pidin 4-5 väliä helppona, mutta yllättävän paljon sekin loi eroja. Ajattelin, että polun hyödyntäminen on ainoa järkivalinta, mutta osa valitsi rastin pohjoisen lähestymisen suon laitaa mukaellen. Mikko löi kovan KOMin suon yli liihottaen, polku ei selvästikään ollut tarpeen. Pohjoisen kierto ei kylläkään palkinnut Ketkua, Villeä tai Tommia. Suon laidan tarjoamat samaistusvirheet kostautuivat isosti Juhalle, joka tässä vaiheessa juoksi ajatuksissaan vielä 1:10 000 kartalla.

Vitoselta kutoselle

Tämä väli tarjosi kaksi päätoteutusta, suon laidan ja polkureitin. Mikko onnistui KOMIn arvoisesti suon laidassa (ja oikeastaan Mika olisi korjannut KOMin jos lippu olisi ollut näkyvissä). Juha pokkasi hyvän kakkosajan polkureitillä. Soidinsuon laita oli lyhin reitti, ja myös yllättävän nopea, nopeampi kuin olin oikeastaan ajatellutkaan – itse olisin veikannut polkureitin puolesta… Ketkun hybriditoteutus suonlaita + polku ei onnistunut ihan yhtä hyvin – matkaa tuli yli 100 metriä enemmän kuin Juhalla, ja kokonaiskilpailun johto lipesi hetkeksi. Pasi teki jännittävän ”keskireittivalinnan”, joka ei ollut suonlaita eikä polku. Hyvä aika siitäkin siunaantui. Tälläkään rastivälillä ei vältytty satkupummilta, nyt se siunaantui Reimalle.

Pitkä rastiväli 6-7

Tällä rastivälillä joutui seuraamaan tarkasti karttaa, ja mikrotason reitinvalintaa oli tarjolla useammassa paikassa. Jarno oli yli minuutin muita nopeampi! 😮 Rastinotto pohjoisen kautta onnistui hyvin. Kaikkiaan hyvä suunnistus yhdistyi hyvään vauhtiin. Hyvää työtä tekivät myös Pekka, Mika ja Tommi. Yli kahden minuutin virheitä tuntui syntyvän epätarkan toteutuksen kautta, koukkuja oli etenkin Mikolla ja Juhalla. Reima teki persoonallisen reitinvalinnan hankalakulkuisessa reitin vaiheessa, ja otti tiekierron. Sen verran tuo kierto oli pitempi, että muutama lisäsekunti taisi kertyä. Tämä olikin ensimmäinen väli, jolla satkupummeja ei syntynyt kenellekään…

Rastiväli 7-8

Reitin toinen helpohko rastiväli 4-5:n jälkeen. Rastille oli teoreettinen eteläinen reitti, josta rastinotto olisi ollut helppo. Mutta se näytti kaikin puolin hitaammalta, eikä siihen kukaan tarttunutkaan. Mikko juoksi vähemmän polulla kuin muut, mistä syystä vauhti hiukan hidastui. Tässä vaiheessa Mikalla oli hirmuinen tekemisen meininki, johtopaikalta syntyi komea KOM, ja johto vahvistui. Myös Pekalla, Pasilla ja Ukilla oli hyvä vauhti. Tämä oli toinen rastiväli ilman megapummeja, mutta kahden minuutin pummeja tällekin välille mahtui.

Vähän ylämäkeä, 8 –> 9

Tällä välillä oli tarjolla suora suonylitys ja eteläinen ”suonvälttämis”kierto. Molemmilla reiteillä mentiin aluksi alas suolle, ja loppuvaiheessa kunnolla ylös. Rastin otto oli selvästi vaikeampaa etelästä käsin. Lisäksi, suoran reitin suo osottautui hyväkulkuiseksi, joten ero näiden kahden reitin välillä oli murskaava. Olosuhteet vaihtelevat toki vuodenaikojen mukaan, mutta yleensähän tähän aikaan vuodesta on märkää. Katkoviivasuolta se tuntui… Eteläinen reitti kostautui sekä Pekalle että varsinkin Ukille – satkupummilta ei vältytty tällä välillä. Mikan kova meno jatkui, ja johto kärjessä kasvoi.

9 – 10, short but not sweet

Tätä rastiväliä olin hekumoinut etukäteen. Kun ensin pistetään äijät kiipeämään pää punaisena mäkeä ylös, niin sen päälle pitäisi ottaa tarkasti pienipiirteisellä kartta-alueella. Satkupummeja saatiinkin peräti neljä, eli ennätysmäärä! Tähän sattui myös kisan voittajan, Mikan, merkittävin virhe. Kärkipaikka siirtyikin Ketkulle. Tällä välillä Ketkulle, Juhalle ja Tommille hienot onnistumiset.

Rastiväli 10 – 11

Toinen lyhyt mutta haastavahko väli. Tämän porukka klaarasi melko hyvin, silti, tälläkin kertaa saatiin pari merkittävää virhettä tuloksia sekoittamaan. Tämä rastiväli oli sikäli reitinvalintaväli, että suoraan suunnalla oli hidas jatkuvien pienipiirteisten ylä- ja alamäkien vuoksi. Kierto etelän laakeiden avokallioiden kautta säästi yli puoli minuuttia. Mika jatkoi kovaa vauhtiaan, ja Ketkun johto kutistui.

Väli 11 – 12

Jälleen yksi tarkkuusväli, jossa reitinvalinta ei juurikaan merkinnyt. Mika ja Mikko tekivät lähes yhtä hyvät rastiväli-kärkiajat. Ketkulle sattui tähän satkupummi (ainoa merkittävä virhe koko radalla), ja Mika siirtyi taas johtoon.

Toinen pitkä rastiväli 12-13

Tässä oli radan herkullisin reitinvalintatilanne. Tarjolla kaksi suunnilleen samanmittaista polkukiertoa, ja mahdollisuus mennä myös suoraan. Vain Reima tarttui itäiseen tiekiertoon. Tämän reitin ongelma on hidas alku ilman polkua, ja siksi se ei palkinnut. Suoralla reitinvalinnalla alun toteutuksella oli väliä. Mikko ja Jarno sortuivat vaaleanvihreisiin alueisiin, joka hidasti. Juhan ja Mikan hiukan kiertävä toteutus oli hyvä. Silti, läntinen polkukierto oli paras reitti. Vaikka polku oli katkoviivalla merkitty, sillä päästiin todella vauhdikkaaseen juoksuun by Pekka, Uki ja Tommi. Pekalle tästä hieno KOM! Villelle sattui tällä rastivälillä erikoinen pummi, ja ”suora” reitti kostautui harmillisesti muuten melko pienivirheisessä suorituksessa.

Viimeinen rastiväli 13 – Maali

Kolmas helpohko rastiväli tällä reitillä ratkaisi viimeisen podium-paikan. Jarnon eteläinen reitti osoittautui Mikkoa hitaammaksi, ja Mikko teki lähes-Wassbergit voittamalla Jarnon sekunnilla kokonaisajassa. Tommille hieno KOM!

Mietteitä tästä PuistoMastersista

Ketku voitti selvästi suunnistuksellisesti, Navisportin algoritmi laski pienimmän virhemäärän 4:41. Tuloksena hieno toinen sija. Mikan voitto oli todella ansaittu. En nyt tässä analyysissä korostanut sitä, että miehellä tuhraantui kaksi minuuttia ratamestarin huolimattoman rastinteon vuoksi. Tätä ei edes tarvinnut hyvittää! Meillä on kyllä monella äijällä tosi jäätävän hyvä vauhti metsässä. Kävin itse tänään keräämässä rastit pois. En juurikaan sortunut virheisiin muilla rasteilla kuin nelosella – epätarkka kompassisuunta rokotti joku 45 sekuntia. Silti kokonaisaikani on vasta kuudes… 😐

Siikajärvi on kyllä hieno maasto. Rytöä on melko vähän, ja kaunista avokalliota on taas runsaasti! Virheitä syntyi yllättäväkin runsaasti, liekö kyse siitä, että helppokulkuinen maasto houkuttelee vauhdinpitoon, ja suunnistuksessa vauhti EI korjaa virheitä…

Ratamestarina jäi siitä hyvä mieli, että yksikään rastiväli ei ollut merkityksetön kokonaisuuden kannalta – kaikki toivat merkittäviä eroja tuloksiin. Tämä hiukan lohduttaa, kun nyt tuli tehtyä vähän tarpeettoman pitkä rata.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.