Kategoriat
PuistoMasters

Puistomasters Mankkaa city-o

Ratamestarin analyysi Puiston kautta aikojen ensimmäisestä city-o suunnistuksesta.

Tulokset 

Mankkaan city-o kisattiin kahdessa sarjassa: 1) nopein aika ja 2) lyhin kuljettu matka.

Ensimmäinen sarjan osalta käytiin historiallisen tiukka kisa. Navisport-tulospalvelun perusteella voiton vei Juha kahden (!) sekunnin erolla Jarnoon. Mika tuli kolmanneksi, mutta eroa hopeasijalle tuli jo kokonaiset 47 sekuntia.

Lyhyimmän matkan sarja tulos ratkaistiin 3DRerunin perusteella, alla on kokonaistulokset.

Voiton vei Mikko (9112 m), Mikan ollessa toinen (9271 m) ja Tommi kolmas (9276 m).  

Yleistä

Isossa kuvassa kaikki valitsivat myötäpäivään toteutetun reitin ja kaikilla ensimmäinen rasti oli 10. Ratamestari hahmotteli ja testasi myös käytännössä vastapäivään toteutettavan reitin rastilippuja viedessään. Se oli 5-4-1-2-3-7-8-9-12-13-14-11-10-6-Y15-Y16-Y17. Valitettavasti rastilippuja viedessä jouduttiin tekemään tarkistus- ja varmistuskierroksia rastipisteiden ympärillä, joten tästä reitistä ei vertailukelpoista kokonaismatkaa ole.

Ratamestarin ajatus reittisuunnittelun haasteeksi oli, missä vaiheessa ja missä järjestyksessä kartan keskelle asetetut rasti 4,5 ja 6 haetaan – alussa, puolivälissä vai lopussa. Optimaalisimmassa toteutuksissa päädyttiin loppu-vaihtoehtoon. Tässä yhteydessä ratamestari antaa kunniamaininnan Pekalle, Villelle ja Markukselle valtavirrasta poikenneella ratkaisulla hakea “keskusrastit” reitin puolivälissä.

Suunnittelu

Aloitetaan analyysi suunnitteluvälistä eli viitoitukseen käytetystä ajasta. Jostain syystä Mikan gepsijälki alkaa vasta K-pisteeltä ja myös Ukin gepsijälki katosi bittiavaruuteen, muiden osalta suunnitteluajat ovat alla. Vaihteluväli suunnitteluun käytetystä ajasta on kohtalaisen suuri. Koska city-o-kilpailumuodon suola on ratamestarin mielestä “lennosta suunnittelu”, antaa ratamestari suunnitteluvälistä erityismaininnan Rikulle. 

Nopein aika sarja

Jatketaan analyysiä kahden nopeimman tuloksen vertailulla. Perusratkaisu sekä Juhalla että Jarnolla oli lähes sama. Erona reitissä olivat Juha avaus 11-10-14-13-12-9-8 verrattuna Jarnon 11-14-10-9-13-12-8. Toinen ero oli lopussa, jossa Juha eteni 1-5-4-6-Y15 verrattuna Jarnon 1-4-6-5-Y15. Käytännössä tämän sarjan lopputuloksen ratkaisi Jarnon pummi rastilla 9. 

Lyhin matka sarja

Lyhin kuljettu matka saavutettiin lähes samalla toteutuksella. Mikon ja Mikan rata erosi vain lopun järjestyksellä. Mikko meni 1-5-4-6-Y15  verrattuna Mikan 1-4-5-6-Y15.  Mikon reitti oli 207 m lyhempi.

Ratamestarin ihannereitti

Ratamestarin ihannereitti, jolla päästiin lyhimpään kuljettuun matkaan (8890 m) oli 11-10-14-13-12-9-8-7-3-2-1-4-6-5. Eroa Mikon lyhimpään matkaan tuli 418 m.

Loppuyhteenveto

Puistosuunnistajat onnistuivat löytämään loppujen lopuksi yllättävän monta eri reittivaihtoehtoa. Hyvänä esimerkkinä käy poikkeavat reitit rastin nro 10, joka oli kaikkien ensimmäinen rasti, ja rastin nro 7 väliset toteutukset. Suunnistuksellisesti haastavin Lukukallion metsäalue aiheutti päänvaivaa, erityisesti rasti nro 9, jota ratamestari itsekin pummasi rasteja viedessään. 🙂 

Ratamestari kiittää puistolaisia osallistumisesta ja oivaltavista reiteistä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.