Kategoriat
Jukola

Napapiiri-Jukola 2021 rataspekuloinnit

Napapiiri-Jukolan kilpailukeskus on Mäntyvaaran raviradalla. Kilpailumaasto avautuu raviradan ainoasta uloskäynnistä luoteeseen.

Jukolan sivuilla on julkaistu vanha Ounasvaaran hiihtoseuran suunnistuskartta ”Mäntyvaara-Vennivaara” (päivitetty 2005). Harjoituskieltoalue on määritelty hieman suuremmaksi ja kilpailukeskuksen länsipuolelta on ratamestarien käytettävissä mahdollisesti hieman lisää alueita. Samoin vanhan kartan pohjoispuolelle avautuu Jukolan pisimmille radoille (3 & 7) uusi suoalue ja jopa sen takana pohjoisessa oleva Olleronvaara.

Napapiiri-Jukola 2021 Pullautuskartta (https://pullautuskartta.fi/)

Pullautuskartasta näkee ison kuvan hienosti. Kilpailukeskuksen eli Mäntyvaaran länsipuolella on matala ja loivapiirteinen Oinaanvaara. Kartan keskiosassa korkeampi Vennivaara ja pohjoisosassa Olleronvaara. Näiden väleissä on suoalueita, jotka on osittain avoimia ja osittain rinteessä. Ainoat jyrkät rinteet on Vennivaaran pohjoisreunalla, johon vain pisimmät radat yltävät (Tämän voi päätellä myös varsin pienistä noususummista).

Napapiiri-Jukola 2021 – Vanha kartta

Vanhasta suunnistuskartasta voi todeta, että alueella on paljon talousmetsää – kelta-valkoista ja vihreää on paljon. Metsäpalstat on jaettu länsi-luode – itä-kaakko -suuntaisilla linjoilla, jotka on ainakin vanhassa kartassa selkeästi näkyvissä. Pullautuskartan perusteella voi ajatella, että ainakin osa linjoista on vuosien varrella hävinnyt näkyvistä ja että niiden havaitseminen jukolassa on vaikeaa.

Napapiiri-Jukola 2021 – OC Puiston rataspekulointia, osuus 1 (12.9km)

Nämä rataspekuloinnit on luonnollisesti mielikuvituksen tuotosta. Tarkoituksena on saada iso kuva maastosta haltuun ja hahmottaa, mihin asti eri pituiset radat mahdollisesti ulottuvat. Rastipisteitä ei näistä OCAD:in automaagisesti maanmittauslaitoksen kartta-aineiston perusteella generoimista kartoista voi tietenkään nähdä.

Jukolan ensimmäinen osuus starttaa länteen. K-pisteelle on lähdöstä noin 0.8-1.0km (Viitoitusta kilpailuohjeen mukaan yhteensä 1.2km ja vikalta rastilta vaihtoon noin 0.2-0.4km). K-piste on varmastikin kuivalla maalla. Mahdollisesti kuvan mukaan metsässä, mahdollisesti länteen ampaisevalla tiellä kuvan K-pisteestä lounaaseen.

Avausosuuden eka rasti / hajontarastit on hieman yli kilometrin päässä K-pisteeltä Oinaanvaaran takarinteessä. On myös mahdollista että ratamestari haluaa sijoittaa ekat rastit vielä lännemmäksi sille alueelle, joka ei näy vanhassa kartassa, mutta silloin tulee hankaluuksia ulottaa 12.9km rataa Vennivaaralle saakka. Toinen rasti ja eka TV-piste on kakkosrastin hakkuuaukon luona.

Juomapisteet on sijoitettu Mäntyvaarantielle ja Vennivaarantielle. Ensinmainitun kautta kiertää kaikki radat, jälkimmäiselle ei lyhyimmät radat yltä.

Ykkös- ja kakkososuuksien rata kiertää ristiratana Vennivaaran laen kautta. Takaisin päin radalle tulee monta alamäkirastia avokallioalueilla (rastit 11-18). Radan loppu tullaan kilpailukeskuksen luoteispuolella olevan metsäpoluista koostuvan radan (ratsastus?) kautta (rastit 22-23). Sitten vaihtoon raviradan pääsuoralle.

Napapiiri-Jukola 2021 – OC Puiston rataspekulointia, osuus 3 (16.6km)

Pidempi kolmososuus hyödyntää vanhan kartan ulkopuolista osuutta ja tekee lisälenkin Vennivaaran pohjoispuolella (rastit 11-17). Aivan Olleronvaaran laelle ei rata kuitenkaan ulotu, vaan rastit on sijoitettu suoalueelle ja vaaran etelärinteeseen. Itään laskevat loivat puronotkelmat on varmasti houkuttelevia ja vaikeita rastipisteitä.

TV-tuotannon ja huollon sijoittelun ansiosta lyhyemmät radat hyödyntävät varmastikin samoja peruskohteita.

Katso myös:

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.